Etkili, Güvenli ve Hızlı Bir Tedavi Olarak Hipnoz

Etkili, Güvenli ve Hızlı Bir Tedavi Olarak Hipnoz

12.12.2019

Hipnoz, özel bir bilinç hâlinin oluşturulmasıdır. Hipnoz yapan kişinin yardımıyla kişi bilinçaltını kendi isteği doğrultusunda telkin alabilir hale getirir. Bir başka deyişle bir trans hâli meydana gelir. Trans sırasında, kişi çevreden gelen tüm (ses, ışık, koku vb.) uyaranlara kendini kapatır veya aldırmaz, kendi iç yolculuğunu yapar, özüne döner. Bu yolculuk sırasında, gerçek sorunlarını tespit eder, çözümlerini üretir. Kendini tanır ve yaşamını güvenli, mutlu, huzurlu geçirecek şekilde yeniden inşa eder.


Zihin bilinç ve bilinçaltı olmak üzere iki kısımdan oluşur. Bilinç, basit bir şekilde tanımlanırsa farkındalık ya da bireyin kendi varlığının farkında olmasını sağlayan süreçlerin bütünü olarak tanımlanabilir. Bilinçaltı ise zihnin, farkında olmadan bilinç dışı çalışan, hiç uyumadan aralıksız olarak beş duyuyla algılanan her şeyi an be an kaydeden, istemli çalışan kaslar hariç tüm vücut fonksiyonlarını yöneten bir parçasıdır, hayal kuran bölümüdür.

Boş bir defter olan bilinçaltına, anne karnından itibaren çevreden gelen tün uyaranlar kaydedilir. 0-10 yaş arsındaki kayıtlar kişinin inançları haline gelir, artık üzerinde düşünülmez. Bu kayıtların amacı bedeni korumak, hayatta tutmak ve neslin devamını sağlamaktır. Böylece kişilik, davranış kalıpları, refleksler oluşur. En önemlisi de bilgiler duygular eklenerek kaydedilir. Hipnozun sahasına giren bu kısımdır. Çünkü bir olaya eklenen olumsuz duygu tüm hayat boyunca sorun oluşturabilir. Mesela bir çocuk, kendi veya bir başkasının yaşadığı bir deneyim sonucu örümceği korku duygusu ile kaydederse hayatı boyunca örümcekten korkar. Halbuki doğarken korku duygusu yoktur. Korku ve utanma duygusu sonradan öğrenilen duygulardır.

Bilinçaltı her zaman iyi niyetlidir. Amacı kişinin çıkarlarını korumaktır. Ama ilk alındığında faydalı olan bazı kararlar zamanla hayatı zorlaştıran kararlara dönüşebilir. Bilincin aldığı tün kararları önemli oranda etkiler. Yoksa sigaranın sağlığa zararlı olduğunu bilen, hatta bu yüzden uzvunu kaybeden biri içmeye nasıl devam edebilir. Bilinçaltı sigarayı bırakma konusunda ikna edilmediği sürece bırakmak imkansızdır.

Einstein hayal gücünün bilgiden daha değerli olduğunu söylemiştir. Hayal gücü bilinçaltını etkileyen ve yeniden yapılandırılmasını sağlayan bir araçtır. O kadar etkilidir ki yatakta yatan kişi bir kabusla uyandığında kalbi korkuyla çarpıyordur ve mantıken güvendedir. Ama hissettiği korku gerçektir. Hayal gücü duygusal enerji ile birleşirse tüm mantıklı açıklamaları siler süpürür. Yoksa az yemesi gerektiğini bilen obez birinin yemeye devam etmesi nasıl açıklanır?

Hipnoz etkili ve hızlı bir metottur çünkü hayatı zorlaştıran hatta yaşanmaz hale getiren sorunların kaynağı bulunur. Nokta atışı yapılarak tespit edilen ve sorun oluşturan olumsuz düşünce kişinin kendi bulacağı olumlu düşünceyle değiştirilir. Çözüm hipnoz yapan terapiste değil danışanın kendine aittir çünkü sorunun olduğu yerde çözüm de saklıdır. Olumsuz düşünce değişince buna bağlı olumsuz duygu değişir ve sonuçta olumsuz düşünce ve duygu sonucu geliştirilen davranış değişir. Hedef de tam olarak budur. Mesela yalnız kalınca panik atak geçiren birinde ‘’Yalnızlık tehlikelidir.’’ olumsuz düşüncesi hipnozla yalnız kalsa da güvende olduğu düşüncesiyle değiştirilirse önce korku duygusunun yerini güven duygusu alır. Bunun sonucu olarak kalp çarpması, terleme davranışı yok olur. Değişim her zaman düşünce, duygu ve en son davranış sıralamasıyla olur.

Hipnozun oluşmasında üç temel unsur vardır: Gönüllülük, konsantrasyon ve hayal gücü. Kişinin gönüllü isteği ve katılımıyla gerçekleştirilen bir trans hâlidir, zorla hipnoz olmaz. Kesinlikle bir uyku hâli olmadığı için uyanamamak söz konusu değildir. Hipnoz olan kişi temel inançlarına aykırı olan telkinleri almaz, ısrar edilirse hipnozdan çıkar. Danışan sadece tedavisinde faydalı olacağına inanırsa sorulara cevap verir. Entelektüel kapasitesi yüksek ve güçlü bir karakter yapısına sahip kişiler konsantrasyon yetenekleri fazla olduğu için verilen telkinleri rahatça algılar ve kolayca hipnoza girer. Hiçbir ilaç kullanılmadığı için yan etki de yoktur. Tüm bu sebeplerden ötürü hipnoz güvenlidir. Hatta gerçek bir gevşeme ve rahatlama sağladığı için olağanüstü konforludur.

Gelenekten gelen gerçek şifa olan hipnoz psikolojik rahatsızlıklar ve bağımlılık tedavisinde etkili, güvenli ve hızlı bir tedavi metodudur.

Anahtar Kelimeler: Hipnoz, Hipnoz Nedir, Hipnoz Eğitimi, Hipnoz Tedavileri, Hipnoz Nasıl Yapılır, Eskişehir Hipnoz Merkezi, Eskişehir Hipnoz Kliniği, Eskişehir Hipnoz, Eskişehir Hipnoz Tedavi, Eskişehir Hipnoterapi, Eskişehir Hipnoterapist