Gıda İntolerans Testi
Gıda intolerans testleri, çok sayıda farklı besine karşı verilen immünolojik reaksiyonları incelemektedir. Test, hangi besinlerin vücudu zorlayarak patolojik sorunlara sebep olduğunu ve hangilerinin bağışıklık reaksiyonuna yol açtığını gösterir.
Gıda intoleransı gıda alerjisinden farklıdır. Gıda alerjisi, gıda alımı sonrasında vücut bağışıklık sisteminde lgE antikorlarının üretimi ile karakterize olan ve çeşitli klinik gözlemlerle teşhis edilen bir reaksiyondur. Erişkin nüfusun yaklaşık % 2 sini etkiler ve nadir görülür. Gıda intoleransı ise lgG antikorlarının üretimi söz konusu olup, kişiye özel belirli gıdaların sindirim güçlüğünü ifade eder. Gıda intoleransı genelde hayatı tehdit edici olmayan, ancak birçok uzun süreli hastalığa neden olan biyolojik reaksiyonlardan oluşur. Gıda alerjisinden çok daha yaygındır ve dünya nüfusunun yarıdan fazlasını etkiler. Gıda İntoleransı geçici veya kalıcı olabilir.
Vücudumuzun savunma sistemi tam olarak sindirilemeyen besinleri aynı bir virüs veya bakteri gibi yabancı bir madde olarak algılar ve harekete geçer. Bu saldırının neticesinde vücutta enflamasyonlar oluşur ve yan etkiler belirmeye başlar.
Testte saptanan duyarlılık mutlaka ciddi klinik semptomların varlığını veya şiddetini yansıtmaz. Bunlar, bir eliminasyon ve provakasyon diyeti için temel oluştururlar.
Gıda intoleransı pek çok olumsuz etkiye yol açabilir.
Kilo Alma: Metabolizmanın yavaşlamasına neden olarak, şeker krizlerine yol açan serotonin eksikliklerini ortaya çıkarabilir.
Yorgunluk veya Kronik Yorgunluk: Bağırsakların sağlıklı olmaması toksin (zehir) yükünü arttırır ve bu yorgunlukla sonuçlanabilir.
Migren, Vücut ve Eklem Ağrıları: İltihap, ağrı ve migren gibi birçok rahatsızlığa neden olabilir.
Şişkinlik ve Ödem
IBS ( İrritabl Bağırsak Sendromu): IBS ile gıda intoleransı arasındaki doğrudan bir ilişki olduğunu ortaya koyan tıbbi çalışmalar bulunmaktadır.
Cilt Problemleri: Sivilce ve egzama gibi cilt problemlerine yol açabilir.